Olga Clarckhuis

Suriname

Het Olga Clarck kindertehuis staat in Nickerie, een plaats van ruim 15.000 inwoners in het uiterste westen van Suriname, zo’n 4 uur rijden van de hoofdstad van het land Paramaribo. In totaal heeft Suriname 500.000 inwoners waarvan er 350.000 in de hoofdstad wonen. De rest van het land is dus zeer dun bevolkt. Nickerie ligt in de oksel van 2 grote rivieren: de Corantijn en de Nickerierivier. Vlakbij de grens met Brits Guyana. Nickerie is een erg uitgestrekte gemeente tussen de rijstvelden, want rijstverbouw is de belangrijkste bron van inkomsten, veel , veelal arme boeren dus. Alle bevolkingsgroepen zijn wel vertegenwoordigd: de grootste groep wordt gevormd door de relatief rijkere Hindoestanen, de arme Creolen, verder Javanen, Indianen, Negers en Marrons, Chinezen (vooral restaurantjes en winkeltjes). Mensen leven in woningen op palen (tegen het ongedierte) met golfplaten daken.. Het ziekenhuis van Nickerie telt zo’n 80 bedden, allemaal inlands personeel en veel buitenlandse artsen: Nederlanders die een paar maanden komen, maar ook Bulgaren, Cubanen en Filipijnen. Het Olga Clark kindertehuis is 40 jaar geleden opgericht door een inlandse verpleegster die zich het lot aantrok van weeskinderen, zwerfkinderen en kinderen die zomaar aan hun lot werden overgelaten. Zo is het nu nog: er wonen gemiddeld 40 kinderen in de leeftijd van 0 tot ruim 20 jaar. Veelal weeskinderen of kinderen die uit huis zijn geplaatst en vondelingen. Het zijn veelal Creoolse kinderen, kinderen dus van de allerarmsten. De directeur is er 40 geleden jaar als vondeling binnengebracht en heeft zich het lot van de kinderen aangetrokken en is gebleven.

Het project:

Het betreft aan opstarten/installeren van een (hydroponics) systeem die het Olga Clarckhuis voorziet in eigen groente om 40 kinderen te voeden.

Het gaat om eigen groeten te kweken op het terrein van het huis op waterbasis. (De sla van Liddl wordt ook op waterbasis gekweekt)
De groente hoeft dan niet met chemische middelen bespoten te worden. Voor de kinderen zeer belangrijk.

Zij hebben via een bedrijf op hun terrein een grote groentekas gekregen van 10×15 meter, geheel overdekt!

Men heeft bij Hans en Truus thuis en bij Mijnzorg gezien hoe het hydro- systeem werkt en zou dolgraag dit ook toepassen in hun kassen. Ook zijn er al diverse mensen in Nickerie die dit al toepassen. De installateur uit Paramaribo is diverse malen in Nickerie geweest en heeft daar mensen (particulieren) opgeleid die ongetwijfeld daar bij het kinderhuis willen assisteren.