Excursie Amsterdam op 29 mei: Portugese Joden

Let op: De bus is vol. Aanmelden voor deelname is helaas niet (meer) mogelijk!

De Zwolse commissie Kerk en Israël organiseert op woensdag 29 mei een excursie, waarbij aandacht is voor de Portugese Joden in Nederland. Om 9.15 uur is het vertrek: met de bus naar Amsterdam, waar om ongeveer 10.30 uur koffie of thee wordt gedronken in het museumcafé van het Joods Cultureel Kwartier. Daarna is er een bezoek aan de Portugese Synagoge, met een rondleiding door gidsen.

De Portugese synagoge is al eeuwenlang een sfeerbepalend gebouw in het centrum van Amsterdam. Het gebouw, in Amsterdamse kringen ook wel snoge genoemd, ligt aan het Mr. Visserplein en grenst direct aan het Jonas Daniël Meijerplein en het Waterlooplein. Vroeger lag het midden in de Jodenbuurt. Het blokvormige en in classicistische stijl gebouwde pand doet nog altijd dienst als synagoge. Het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen, het interieur is prachtig.

In 1670 is men begonnen met de bouw van deze synagoge en de snoge werd op 2 augustus 1675 feestelijk geopend. Thans is de synagoge een multifunctioneel pand. Nog steeds vinden hier de diensten van de Portugees-Israëlitische Gemeente plaats. In het pand en de bijgebouwen bevindt zich een collectie van circa 800 ceremoniële voorwerpen die dagelijks bezichtigd kunnen worden. Er worden maandelijks ook zogeheten kaarslichtconcerten georganiseerd.

‘Israëlische lunch’

Van 12.00 tot 13.00 uur wordt in het museumcafé een ‘Israëlische lunch’ genuttigd en daarna wordt een bezoek gebracht aan Beth Haim, Huis des Levens, in Oudekerk aan de Amstel, de begraafplaats van de Portugees-Israëlitische Gemeente. Al bijna 400 jaar worden de leden van de gemeente hier begraven. De begraafplaats, met ongeveer 28.000 graven, het Vegahuis, de bewaarderswoning en het Rodeamentoshuis is een monumentaal complex dat in oorspronkelijke staat is gebleven. Vooral in de Gouden Eeuw zijn hier prachtige marmeren grafstenen met indrukwekkende decoraties en inscripties geplaatst. Hier liggen tal van vooraanstaande rabbijnen, diplomaten en wetenschappers, onder anderen de rabbijnen Menasseh ben Israël en Jacob Sasportas.

Na een rondleiding van een uur (inclusief een korte film) staat om 15.30 uur het vertrek naar Zwolle gepland.

Deelname

Let op: De bus is vol. Aanmelden voor deelname is helaas niet (meer) mogelijk!

Meer nieuws

Bazaar 2024!

Update:
Helpt u mee? Dan zijn dit de tijden wanneer u wordt verwacht.
Op donderdag is dat 18:00 uur;
op vrijdag 9.00 uur en op zaterdag 9.15 uur.
De activiteitencommissie organiseert dit jaar weer een Bazaar en wel op zaterdag 25 mei van 10:00 tot 12:30 uur. (Lees meer)

Stichting Open Doors

“Denk aan de gevangenen alsof je met hen gevangen was; aan hen, die mishandeld worden, als mensen, die ook zelf een lichaam hebt.” Hebreeën brief 13 vers 3.

Vanaf het begin, in de eerste eeuw al, werden christenen vervolgd. Tot op de dag van vandaag. Nu wereldwijd omdat het getuigenis van Jezus over de hele wereld verspreid wordt. (Lees meer)

Bij de gevangenis (Zwolle).

210 Paaskaarten gebracht. (Lees meer)