Shipbo

Suriname

Deze gemeenschap is 16 jaar geleden opgezet door Mariska van Dalfsen uit Genemuiden.
Zij werd van het begin af gegrepen door de mooie en kleurrijke cultuur van de indianen.
Door het huidige onderwijsmethode westerse invloeden, dreigt de cultuur langzaam te verdwijnen.
Zij heeft zich al die jaren ingespannen om het onderwijs te verrijken met lokale kennis en tradities.
De hiervoor ontworpen onderwijsplannen worden steeds meer gebruikt en door het ministerie van onderwijs ondersteund. Door het trainen en begeleiden van onderwijzers wordt dat nu op veel scholen toegepast.
Daarna werd er een middelbare school voor beroepsopleiding gestart. Gesteund door de overheid kwam er een interculturele technische school. De school werd gebouwd door o.a. brede steun vanuit Zwartewaterland. De opleiding is gebaseerd op de wijsheid van de Andesgemeenschappen, verrijkt met moderne technische kennis. De Brug heeft hierbij geholpen met een bakkerijschool.
Vanaf 2006 heeft Mariska onderzoek gedaan naar de kunstuitingen van de Shipibo indianen en hoe die te integreren in de onderwijsplannen. Daarbij kreeg ze goede kennis en werd een vertrouwelijke relatie met de indiaanse vrouwen opgebouwd.
Er is traditioneel veel geweld tegen vrouwen en kinderen. Warmayllu startte daarom een project om dit te bestrijden. De vrouwen staan wereldwijd bekend om hun mooie textiel en keramiek kunst. Er werden vrouwen kringen opgezet, waar onderwerpen als familiegeweld en de rol van de vrouwen te bespreken. De vrouwen hebben daardoor hun gevoel van eigenwaarde behoorlijk versterkt en een betere positie verkregen.
De vrouwen vroegen Mariska om hun te helpen met het opzetten van een kleding atelier, waarbij gebruik wordt gemaakt van de prachtige stoffen die zij maken. De vrouwen krijgen nu les in het confectioneren en maatvoering. Er zijn hulpmiddelen (naaimachines, snijtafels etc) aangeschaft. De eerst kleding die gemaakt is viel zeer in de smaak.  De afzet van de producten kan beter. Daartoe wordt een website ontwikkeld, zodat de mensen de producten wereldwijd kunnen kopen. Zij kunnen daarbij ook zien hoe de producten worden vervaardigd.
De bijdragen van de Sionskerk helpt dit project op gang.
Het werk van de bevlogen vrouwen bleef niet onopgemerkt. Zij hebben op een meisjesschool workshops gehouden en daar zijn ze ook zeer enthousiast met de geleerde kennis aan de slag gegaan en diverse ontwerpen gemaakt.
Daarnaast zijn er nieuwe stoffen en mooie gekleurde garens aangeschaft voor een tweede kledinglijn. de werkzaamheden aan de website en een catalogus zijn in middels in volle gang.